torsdag den 29. september 2011

Bronzealderen

¨
Guldskålene er fra ca. 1000-800 f.Kr., de er udsmykket med solsymboler, og flere af dem har en hank med et hestehoved. Der kendes ca. 40 guldskåle fra Danmark. Det største fund af guldskålene, stammer fra en mose ved Mariesminde på Fyn, hvor 11 af skålene fandtes i en bronzespand fra Mellemeuropa. Spanden er dekoreret med solskibe med stævne, der afsluttes af fuglehoveder. Et andet fund af guldskåle er fra Borgbjerg Banke, på Vestsjælland, med seks skåle. Guldskålene kan være brugt som drikkebægre ved rituelle fester eller andre seværdigheder. De indeholdte sikkert en berusende drik.



Solvognen er fremstillet omkring 1350 f.Kr. Den elegante spiralornamentik, som pryder i den gyldne solskive, afslører Solvognens nordiske herkomst og vidner om stor teknisk kunnen. Men solvognen anskueliggjorde også bronzealderens forestilling om, at solen på sin evige rejse blev trukket af en guddommelig hest. Vognen er ikke en del af trosforestillingen. Solbilledet og hesten er sat på hjul for at kunne gengive solens bevægelse. Fortællingen om solens vandring gennem døgnet blev et hyppigt motiv i bronzealderen. Næsten overalt på bronzealderens genstande møder vi solen i form af cirkler, nogle gange med strålekrans markeret. I mange tilfælde er solsymbolerne yderligere fremhævet ved forgyldning. Det kan både opfattes som et solbillede og som et fireget hjul. Det kan



Fra Egtved blev begravet i en egekiste i år 1370 f.Kr. Egtvedpigen var en ung kvinde på 16-18 år, og havde lyst, ret kort hår. Omkring livet havde hun et snoreskørt, og foroven en kort bluse, hvorpå der ligger en bælteplade af bronze – formentlig en festdragt brugt om sommeren. I kistens ene ende var placeret en lille barkspand, hvori der har været en blanding af øl og vin fremstillet af hvede, tyttebær eller tranebær sødet med honning. I en lille tøjpakke ved siden af lå nogle brændte knogler af et barn, der blev 5-6 år. Enkelte knogler af det samme barn fandtes også i en lille barkæske. Det er dog næppe hendes eget barn.





Skrevet af Lærke, Philip og Emil 1.P

Ingen kommentarer:

Send en kommentar